
Authorization for the Release of Dental Records 
 
California 
 
 
I hereby authorize                           , DDS to release the 

information in the dental record of                (patient’s name) to 

 
                           

(name of dentist, physician, clinic, or patient’s representative) 
 
                           

(address) 
 
                           
 
Any and all information may be released including, but not limited to, mental health records protected by the 
Lanterman-Petris-Short Act, drug and/or alcohol abuse records and/or HIV test results, if any, except as specifically 
provided below. 
                           
 
                           
 
 
This authorization is effective now and will remain in effect until            (date).  
I understand that I may receive a copy of this authorization. 
 
                          
Signature                  Date 
 
If not signed by the patient please indicate relationship: 

 □ parent or guardian of minor patient 

 □ guardian or conservator of an incompetent patient 

 □ beneficiary or personal representative of deceased patient 
 
NOTE:  This authorization is intended to comply with applicable state laws.  It is not intended as a “Consent” or 
“Authorization” for the use and disclosure of Protected Health Information (PHI) under the federal Health Insurance 
Portability and Accountability Act of 1996 (HIPAA) or its implementing regulations.  The medical provider to 
whom this authorization is directed should ensure that he or she is in compliance with applicable HIPAA 
requirements before releasing the requested records. 
 
CAUTION:  If you intend to use the requested information for any purpose other than providing medical treatment, 
45 CFR Section 164.502 requires that you make reasonable efforts to limit your request for PHI to the minimum 
necessary to accomplish the intended purpose of the request. 
 
To be valid, an authorization must be clearly separate from other language on a page and executed by a signature 
which serves no purpose other than to execute the authorization.  It can either be handwritten by the person who 
signs it or in typeface no smaller than 8 point (this is 8 point). 
 
 

Place a copy in the patient’s chart. 

[7/2009] 


